post

Приложение, което имитира MyEtherWallet.com, една от най-популярните услуги в интернет за съхранение на ETH и други криптовалути си проправи път към върха на класациите за най-сваляни приложения в App Store, достигайки трето място в категория Finance. Разработчикът му, Name Le, има още три приложени в магазина на Apple, но няма история в създаването на финансови услуги. Създателите на MyEtherWallet обявиха в Twitter, че са се свързали с гиганта, с искането фалшивото приложение да бъде свалено, но наистина е странно как то е успяло да премине строгите проверки за сигурност на компанията.

Освен всичко останало, копието е и платено, а цената му е 4.99 долара и се появи за пръв път в App Store преди около две седмици, позволявайки на потребителите да създават портфейли и да съхраняват криптовалуттите си в тях, независимо от курса.

В бележките към приложението се упоменава изрично, че всички ключове за криптиране се съхраняват на устройството, но въпреки това предоставянето на подобна информация на неизвестен разработчик крие огромна опасност от измами.

Всъщност крипто-портфейлът се състои от публичен адрес, на който се изпращат парите, които се споделят и частен ключ, който предоставя достъп на собственика на портфейла и който не трябва да се споделя при никакви обстоятелства. Подобни портфейли са много популярни сред собствениците на криптовалути, защото гарантират сигурността им и пълния контрол върху средствата, дори и при проблем на борсата.

Не е ясно колко точно изтегляния има фалшивото приложение, но според източници на TechCrunch те са около 3000. В момента MyEtherWallet.com вече е свалено от магазина, но е любопитен фактът, че то не само успя да премине строгите проверки за сигурност на компанията, но и да се изкачи в челните места на класациите, което означава, че Apple не е наясно какво точно публикува там.

Leave a Reply

Your email address will not be published.