post

Bank of England изпълни обещанието си и отвори междубанковата платежна система на страната и за финтех компании, съобщава Reuters. Целта е да се увеличи конкуренцията във финансовия сегмент.

Решението е на фона на увеличаващия се брой хора, които използват мобилния си телефон за разплащания, включително и международни. То ще позволи на финтех компаниите да участват в RTGS системите.

Според гуверньора на банката Марк Карней, това ще доведе до по-голяма стабилност, увеличено разнообразие на технологиите, които могат да се използват за разплащания.

Промените влизат в сила официално от 2018 г. Те ще позволят на не-банкови доставчици на платежни услуги да участват в нея директно. В момента те трябва да преговарят за използване на платежните системи на самите банки. Според Bank of England свободата да използват основната система ще им даде възможност да намалят зависимостта си от банките и да са по-изобретателни с новите услуги, които да предлагат.

Във Великобритания има около 450 не-банкови доставчици на услуги за разплащания. Bank of England се надява, че новото разрешение ще мотивира конкуренцията и създаването на още компании във финтех сектора.

Leave a Reply

Your email address will not be published.