post

Barclays не се притеснява от възхода на fintech сегмента и не го вижда като заплаха за своя бизнес. Това казва изпълнителният директор на банката Джес Стейлей в интервю за Globes-Online.

Според Стейлей финансовите технологии са с различна насоченост и не могат да заменят банките изцяло. Могат да ги допълват и да им помагат, но не и да ги обезсмислят.

“Технологиите променят банкирането значително. В Barclays вече имаме 6 млн. души само във Великобритания, които управляват банковите си сметки изцяло и единствено през своите смартфони. Харесват ми иновациите, които виждам в Barclays, но не смятам, че малките fintech компании могат да ни застрашат”, коментира Стейлей.

Той дава за пример fintech компания с платформа за разплащателна система, която спира да работи заради бъг или друг проблем. “Това няма да е приятно, но не и чак такъв проблем. За сравнение, всеки ден през системите на Barclays минават 30% от британския БВП и срив за няколко часа е опасен за британската и глобалната икономика. Големите корпорации като Microsoft или Barclays се нуждаят от устойчивост и стабилност, които са критични за икономиката и много скъпи за поддръжка и са изградени от нулата. Така че не се притеснявам, че новите технологии ще навредят на Barclays”, смята Стейлей.

Освен това компанията продължава да инвестира в технологии и иновации. През миналата година тя откри и акселератора Rise в Израел, който помага на fintech компании да създават нови решения за услугите на банката.

Leave a Reply

Your email address will not be published.