post

BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) пусна 8 от своите API-та за достъп до банковите данни на клиентите си, съобщава IBS Intelligence. Целта е да се позволи на създателите на приложения да могат да интегрират услугите на BBVA в техните разработки.

API-тата са достъпни за компании, стартъпи и програмисти. Те могат да се използват и за разработката на изцяло нови приложения и услуги. Разбира се, всеки потребител изрично ще разрешава на даденото приложение и/или услуга да има достъп до данните му. API-тата просто ще правят процеса за интегрирането им много по-лесен.

Според BBVA комерсиалното отваряне на данните и услугите е част от модела ѝ за отворено банкиране. Банковата група вярва, че по-този начин може да ускори трансформацията на финансовата индустрия и да превърне в реалност визиите на различните участници в сектора.

Освен това BBVA обявява, че се адаптира и към стандарта PSD2 на Европейския съюз. Банката иска да бъде предпочитана от програмистите платформа за дигитални финансови услуги. Първоначално API-тата ще са достъпни за клиентите в Испания. Още тази година те ще са налични и в САЩ. След това има планове за експанзия в Турция, Мексико, Южна Америка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.