post

Биткойн може да забави продажбите на смартфони през тази година. Това беше намекнато от ръководителите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, която е доставчик на процесорите за iPhone.

В изявленията, цитирани от Nikkei Asia, председателят на компанията, Морис Чанг твърди, че очаква приходите да се подобрят с между 10 и 15 %, което е доста повече, от ръста от 9.1% за 2017 година, а в основата на това са криптопроектите и изкуствения интелект.

Базираният в Пекин стартъп Bitmain, най-голямата компания в света, работеща по чипове и други решения за добив на блокчейн информация, вече е сред най-значимите клиенти на TSMC, като за третото тримесечие е донесла приходи, колкото и NVIDIA.

TSMC няма да отделя производствен капацитет специално за този вид чипове. Цената на биткойн скочи от 900 до почти 20 000 долара миналата година, преди да се срине до 11 000 тази седмица. Това предизвиква притеснения, че нестабилността на пазара и действията на правителството ще попречат на нарастването на търсенето на подобни решения. Трябва да отбележим, че тъй като използването на криптовалута се увеличава, независимо от относителната й цена, нуждата от добив също ще нараства.

Остава обаче и загрижеността за цялостния мобилен пазар, тъй като първокласните доставки на смартфони ще отстъпят място на по-големите устройства от среден и нисък клас тази година. Изпълнителният директор на TSMC, С.С. Вей прогнозира, че приходите от основния износ на комапнията ще са подобни на тези от миналата година, но не е ясно какъв ще е ефектът от слабите продажби на новото поколение iPhone, които трябваше да повлияят на прогнозните печалби.

Leave a Reply

Your email address will not be published.