post

Криптовалутата Bitcoin продължава със скоростния си възход на цената. През последните няколко часа виртуалната валута прехвърли цена от $17 150, след което се понижи до около $15 830 според Coindesk и $16761 според CoinMarketCap.

Дори и след този спад скокът на Bitcoin остава значителен, като криптовалутата достигна $10 000 за пръв път преди около седмица. А освен това Bitcoin започна тази година при цена от около $1000.

Подобен рязък възход, който изглежда продължава с активното темпо, засилва и предупрежденията, че става дума за балон. Освен това скоро ще се пусне и търговия с Bitcoin фючърси, което допълнително ще увеличи интереса към дигиталната валута.

Всичко това създава притеснения за бъдещето на Bitcoin като разплащателно средство. Според Fortune, все повече анализатори и организации виждат в Bitcoin финансов актив, но не и валута. Междувременно фирми като гейминг платформата Steam започват да отказват да приемат плащания с Bitcoin именно заради голямата нестабилност на криптовалутата и високите такси за обработка на транзакциите.

Това обаче не спира интереса на инвеститорите. В момента Bitcoin се купува с една цел – надежда цената да продължи да се увеличава и да се продаде с голяма печалба. Този тип инвеститори не се притесняват, че Bitcoin може да е балон. Тяхната цел е просто да успеят да продадат активите си на печалба преди той да се спука. Едва след като този ентусиазъм се охлади, Bitcoin може и да се върне към основната си функция – да бъде разплащателно средство.

Leave a Reply

Your email address will not be published.