post

Министърът на комуникациите на Русия Николай Никифоров обяви, че криптовалутата Bitcoin никога няма да бъде легализирана в страната. Това е “чуждестранен проект” и няма как да бъде приет като легална виртуална валута, казва Никифоров, цитиран от руската агенция ТАСС.

“Bitcoin е чуждестранен проект за използване на блокчейн технология, който руските закони никога няма да приемат за легален на територията на Руската федерация. Вместо това мисля, че е възможно да се използва блокчейн технологията за други дигитални токени”, коментира Никифоров.

Това е поредната остра позиция срещу Bitcoin през последните седмици, която идва от руското правителство. По-рано тази година то изглеждаше все по-отворено към криптовалутата и дори подготвяше правна рамка за нейното легализиране. След това обаче позицията на правителството рязко се промени срещу Bitcoin.

Вместо това Русия вероятно ще въведе своя криптовалута или друга алтернатива. През октомври т.г. Никифоров обяви, че в момента се работи по приемането на регулация и приемане на криптовалутите, като вече е дадена и чернова, върху която да се базира всичко това.

Според Никифоров технологията има своите предимства и те трябва да се разгледат и използват. Окончателното решение зависи от Министерството на финансите и Централната банка на Русия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.