post

Криптовалутата Bitcoin прехвърли $2000 за пръв път в историята си. Това прави общата ѝ пазарна капитализация в размер на $32.92 млрд., съобщава TechCrunch.

През последните години критповалутата може да се похвали с доста голяма популярност. През 2013 г. за пръв път прехвърли $1000 за една виртулана монета. След това обаче серия проблеми и хакерски атаки я върнаха под тези нива. Постепенно регулаторите и банките по света започнаха да приемат криптовалутите като цяло и това бързо се отрази на Bitcoin. Виртуалната валута отново прехвърли $1000 в края на миналта година, а от началото на тази проблем, отбелязва все по-бърз и голям ръст.

Въпреки това Bitcon всъщност губи пазарен дял. Допреди няколко седмици тя държеше над 80% от пазара, който е в размер на около $70 млрд. Сега обаче дялът ѝ е 47%. Причината за това е големият ръст на конкурентни критовалути и в частност Ripple и Ethereum.

Ripple например записва повече от 10-кратен ръст за по-малко от месец. Ripple има амбицията да се превърне в предпочитан протокол за повечето водещи банки, което означава солидна подкрепа и следователно солиден интерес. Затова не е изненадващо, че тя вече е втората по популярност криптовалута след Bitcoin.

Очакванията са, че ръстът на другите валути за сметка на Bitcoin ще продължи. Оказва се, че Bitcoin става жертва на собствения си успех. Криптовалутата е увеличила популярността си толкова рязко, че инфраструктурата ѝ е натоварена и потвърждаването на преводите се забавя, освен ако не се доплати. Има и разминавания в идеите за протоколите, които да се използват занапред.

Засега криптовалутите са сравнително малък пазар на фона на останалите валути. Например в обръщение има около 1.5 трилиона долара, а общата стойност на наличното злато се изчислява на около $8.2 трилиона. Въпреки това тяхното развитие изглежда доста бързо и обещаващо, стига регулаторите и основните финансови играчи да продължат да имат интерес от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published.