post

Притежателите на криптовалутта Ethereum са похарчили над 2 милиона долара за виртуални котенца до неделя вечер в новата игра, наречена CryptoKitties. Лудостта по тези котки силно напомня Beanie Babies от 90-те години, а според TechCrunch, най-скъпата от тях до момента е продадена за 117 712 долара, като средната цена е малко под 90 долара.

CryptoKitties функционира на принципа на криптовалутите, използвани за закупуването им. Не се съхранява в централизирана база данни, а всяка от котките е уникална и става обект на търговия в блок веригата, като може да продължи да съществува и да се търгува, дори и ако създателят им AxiomZen се срине.

 

Освен, че са сладки и космати, един от малкото начини, по които CryptoKitties се различават от своите еквиваленти в монети е, че се купуват директно от емитента, а играчите могат да ги размножават, за да създават „генетично уникално“ потомство, което от своя страна отново може да бъде продадено. Всичко започва с първите 100 котки, като всеки може да купи една от тях, за да я продаде на друг потребител, а AxiomZen събира по 3.75% такса от сделките на вторичния пазар. CryptoKitties е толкова популярна, че представлява около 15% от мрежовия трафик на Ethereum, или приблизително 8% от най-популярния в мрежата децентрализиран обмен на монети – EtherDelta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.