post

Индийската чат услуга Hike, която набираше финансиране от Tencent миналата година, направи важна стъпка с въвеждането на мобилни плащания. Стартирането на Hike Wallet не само показва амбицията да се изгради цялостна платформа за съобщения, но и означава, че Hike изпревари WhatsApp, която доминира в Индия. Компанията беше оценена на 1.4 милиарда долара, но все още не разкрива активните си потребители, освен че обяви над 100 милиона регистрирани такива. В новата версия 5.0 на приложението вече е достъпна опция за плащане тип peer-to-peer и bank-to-bank, като първата е портфейл, независим от банкова сметка, а втората – услуга, поддържана от правителствената платежна система UPI. Освен изпращането на пари в брой, Hike въвежда и функцията „blue packet”, която позволява на потребителите да подаряват дигитални пликове за специални поводи, като например рождени дни. Тази функция е взаимствана от WeChat и традицията „hongbao” (червен плик) в Китай. WeChat и нейната платежна система бързо се развиха в Китай, чрез дигитализирането на парични пакети около китайската Нова година, които могат да бъдат изпращани чрез приложението.

В интервю за TechCrunch главният изпълнителен директор и основател на Hike Кавин Барти Митал описа продукт, много подобен на червените пликове на WeChat:

Ние се вдъхновихме от нашите приятели в Китай. Смятам, че това ще е изключително вълняващо“.

Червените пликове помогнаха за популяризирането на WeChat в Китай, но те също така позволиха на услугата да събира информация за потребителите си, тъй като при изпращането или получаването на пари, те са принудени да предоставят данни за банката или картата си. Така компанията е много по-подготвена за други видове услуги, като например point-of-sale. По същия начин Hike се надява да добави още функции към плащанията си с течение на времето, като ще акцентира върху социалните плащания. Първоначално потребителите ще имат на разположение плащания с телефонен номер и опции за презареждане, а Da Bank ще използва тези функции за добавяне на по-общи онлайн плащания. Използването на UPI ще позволи участието на заинтересованите страни, а Hike се надява разработчиците и партньорите й да разширят използването на Hike Wallet в следващите шест месеца, както се случи с WeChat Pay в Китай.

Що се отнася до WhatsApp, услугата процъфтява в Индия, благодарение на простотата си и доброто си представяне при ограничената интернет връзка, Facebook осъзнава популярността й и се стреми да се възползва от това, а плащанията са само още една стратегия. Всъщност мобилните плащания в Индия се разрастват, а на пазара са още Paytm и MobiKwik, с чиято конкуренция Hike ще трябва да се справи. Останалите нови функции в приложението включват селекция от теми за персонализиране, опция за оптимизиране на камерата и намаляване на размера на самия файл.

Leave a Reply

Your email address will not be published.