post

MasterCard представи ново поколение на своите банкови карти. Те разполагат с вграден сензор за пръстови отпечатъци, съобщава Engadget.

Както може да се очаква, идеята на сензорите е да заменят стандартните PIN кодове. Чрез биометричните карти се премахва и необходимостта от подписване на бележки и други методи за потвърждение на самоличността на потребителя.

Картите вече се тестват в Южна Африка като MasterCard иска да ги направи достъпни за целия свят до края на тази година. Разбира се, зависи от всяка отделна банка дали ще реши да преиздаде картите на клиентите си с тези. MasterCard планира биометричните карти да са по желание на клиента.

Чипът на картата може да запаметява до два отпечатъка, но те трябва да са на нейния притежател. Тя не може да бъде давана на друг човек дори роднина, за да я използва. Биометричните карти ще работят с нормалните POS терминали без нужда от каквито и да е промени, стига да приемат карти с чипове. Това важи и за някои банкомати, за които може да се налагат промени, за да четат карти с чипове.

Самата карта не е по-дебела или голяма от обикновената. Самата верификация на пръста се извършва още на самата карта, а данните се потвърждават от базата данни на банката. Целта е разпознаването да бъде дори по-бързо отколкото е въвеждането на PIN.

Leave a Reply

Your email address will not be published.