post

Финансовите технологии могат да бъдат насочени не само към услуги за крайни потребители. Те могат да помагат на банките срещу измами и дори срещу разкриване на схеми за пране на пари. Точно това прави компанията Merlon Intelligence, която е получила сийд финансиране в размер на $7.65 млн., съобщава TechCrunch.

Платформата на Merlon е доста широкообхватна в опита си да засече всякакви признаци за пране на пари. Тя включва анализ на транзакциите и подреждането им в рангове. Освен това маркира и преводите, които прецени, че може да са рискови. Системата дори може да анализира текстове в PDF и други документи, за да създаде контекстова информация за финансите.

Данните след това се обработват от система за анализ на изразните средства и се сравнява с предварителни модели, чрез които може да се направи връзка между хора и събития. Според Merlon моделът може да предвижда подозрителни действия с по-голяма прецизност и да насочва служителите на банката към конкретни рискови преводи. Данните след това могат да се използват и за подобряване на цялата система на банката.

Това е трети стартъп за Брадфорд Крос, който стои зад Merlon Intelligence. Пред TechCrunch той коментира, че прането на пари е сериозен проблем за банките. Само глобите от регулаторите през тази година се очаква да прехвърлят $20 млрд. Сегашните методи за анализ не са достатъчно ефективни и служителите на банките губят много време в преглеждане на фалшиво положителни сигнали. Точно този проблем иска да реши Крос чрез Merlon, като увеличи прецизността на сигналите.

Предимство в технологията на Merlon е, че работи в рамките на банката и нейните данни не я напускат. Информацията, която се взима за анализ и подобряване на самата работа на Merlon, е анонимизирана.

Leave a Reply

Your email address will not be published.