post

Над половин милиард акаунти за мобилни финансови услуги са регистрирани в целия свят. Това става ясно от нов доклад на Световната GSM Асоциация GSMA, който беше представен на провелия се преди дни в Барселона Световен мобилен конгрес. В събитието взеха участие общо над 100 000 представители на телеком оператори, доставчици на оборудване, производители на телефони, автомобилни и медийни компании, разработчици на приложения и др. Сред тях беше и журналист на Fintech.bg.

Проучването на GSMA, озаглавено Industry Report on Mobile Money, обхваща общо 92 страни по света. Според източници от асоциацията, към края на миналата година в целия свят е имало общо 277 активни услуги за мобилни разплащания. 35 от тях са разполагали с над един милион активни потребителски акаунти.

174 милиона потребители на мобилни плащания са се включили през последните 90 дни на миналата година, а само през декември в световен мащаб в сектора са извършени 1.3 милиарда финансови транзакции. Това прави средно по 30 хиляди транзакции в минута, става ясно още от доклада.

Като цяло неговите създатели отчитат, че след стартирането на популярния оператор m-Pesa в Кения през 2007 г. мобилните финансови услуги отчитат бърз ръст по целия свят.

“Предоставянето на достъп до дигитални плащания на бедното население е разширило финансовото включване на стотици милиони в развиващите се страни, позволявайки им да живеят по-сигурно и да допринасят повече за локалните общности” – заяви генералният директор на GSMA Mатс Грейнрид.

Мобилните разплащания и мобилните банкови услуги към момента са достъпни в 66% от слабо развитите пазари. В рамките на събитието асоциацията представи и нов портал, насочен към доставчиците на мобилни разплащания, който има за цел да ги улеснява да развиват услугите си в синхрон със стандартите, налагани от организацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published.