post

Мобилната индустрия има ключова роля за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие и трябва да бъде мотивирана да открие нови бизнес възможности в тази сфера. Това беше във фокуса на речта на Грета Бул, главен изпълнителен директор на организацията CGAP, която се бори с бедността. Бул изнесе лекция пред висши мениджъри от телеком бранша, в рамките на Световния мобилен конгрес.

Събитието, което традиционно събира представители на телеком индустрията от целия свят, се проведе преди броени дни в Барселона. В него взе участие и журналистът от Fintech.bg Александър Александров.

Бул обясни, че нейната организация предлага различни услуги за микрофинансиране от 20 години, но не може да постигне мащаба, който предоставят дигиталните финансови услуги. Според ръководителката, способността на мобилните телекоми да предлагат финансови услуги ще бъде от ключово значение за борбата с бедността през следващите години.

Тази тенденция е особено важна в бедни региони на света, в които мобилните клетъчни мрежи са широко разпространени но липсва добре изградена банкова инфраструктура. Именно поради своето разпространение в такива места, според Бул, телеком секторът днес може да спомогне много за справянето с бедността. Освен това тя изрази своето убеждение, че компаниите от бранша могат също и да спечелят от това, привличайки нови клиенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.