post

Немският стартъп N26 прекратява дейността си във Великобритания след Брекзит. Клиентите, които имат банкова сметка във Великобритания, ще трябва да прехвърлят депозитите си, да похарчат всичко с картата си или да изтеглят парите си на банкомат, тъй като всички сметки ще бъдат затворени автоматично на 15 април  2020г.

Много европейски финтех компании се възползват от европейското законодателство и по специално от процес, наречен “паспортизация”. Той позволява да кандидатствате за лиценз за банка или финансова институция в държава-членка на ЕС и след като придобиете лиценз, да оперирате във всички държави-членки.

N26 реши да излезе от банковия пазар на Обединеното кралство, тъй като има европейски банков лиценз от Централната банка на Германия. Паспортизирането ще се промени след Брекзит. Европейските компании, които оперират във Великобритания ще трябва да следват нов процес на кандидатстване, за да продължат да упражняват дейността си там.

„Сроковете и рамката са очертани в Споразумението за оттегляне от ЕС. Това означава, че дружеството няма да бъде в състояние да оперира във Великобритания с европейския си банков лиценз“, пише в съобщение на N26. Потребителите на N26 на други пазари няма да бъдат засегнати от тази промяна.

Трябва да бъде отбелязано, че N26 се сблъскват с голяма конкуренция от страна на Monzo, Starling и Revolut. Възможно е също от N26 да не искат да инвестират много време и пари за създаване на подходящо дъщерно дружество във Великобритания със собствен банков лиценз.

Вече не можете да се регистрирате като нов клиент на N26 в Обединеното кралство. Ако сте съществуващ клиент, всичко ще работи нормално до 15 април. Трябва да изпразните банковата си сметка, да преместите повтарящите се плащания в друга банка, да идентифицирате всичките си абонаменти, директни дебити и депозити и да ги преместете другаде.

На 15 април вече няма да имате достъп до профила си. Вашата карта ще бъде деактивирана. Прехвърлят се и директните дебити и депозитите. Ако имате премиен абонамент, N26 ще спре да ви таксува за вашия N26 You или N26 Metal абонамент от 14 март 2020 година.

 

Източник: Статия „ N26 exits UK market following Brexit “, written by Techcrunch.com, 11 February 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.