post

Paysera подписа споразумение за партньорство с финансово-технологичната компания Airwallex. Сътрудничеството ще даде възможност за изпълняване на международни валутни преводи чрез платежната инфраструктура на Airwallex до 149 страни, с опция за откриване на местни IBAN сметки в 9 държави. Целта е да се облекчат трансграничните трансфери и да се намалят разходите за бизнесите, които извършват международна дейност или работят с чуждестранни доставчици.

„Сътрудничеството с Airwallex е от стратегическо значение за нас и е още една стъпка в развитието на Paysera като глобален доставчик на платежни услуги. Икономическата глобализация създава необходимост от по-достъпни международни плащания, за да не бъдат валутните преводи бреме за компаниите. С това сътрудничество се отваря вратата на клиентите за още повече дестинации и условия за изгодни разплащания в целия свят.”, коментира Мартин Богданов, изп. директор на Paysera България.

Това е второто стратегическо партньорство за Paysera през 2022-ра. По-рано тази година компанията обяви съвместна с Globus Bank услуга за изпращане на пари онлайн до Украйна с получаване в брой в клоновата мрежа на банката. Сътрудничество идва в отговор на нуждата от по-бърз и ефективен начин за изпращане на средства до украински граждани, които не разполагат с банкова сметка.

Продължава тенденцията за ръст на дигиталните разплащания, показва докладът на Paysera за деветмесечието. Български клиенти са наредили над 161 хил. трансфера на обща стойност 828 млн. лева или с 62% повече спрямо същия период на миналата година. Значително по-големият обем води до увеличаване на средната стойност на паричните преводи, конвертирана в лева, с близо 1/3 – от 3852 лева през 2021 г. до 5118 лева през настоящата година.

От гледна точка на валутите, в топ 5 на най-използваните се нареждат български лев, евро, щатски долар, полска злота и британска лира. „Продължава да расте интересът към щатския долар като валута за разплащане, а новата интеграция ще даде възможност за преводи и към Китай”, допълва Мартин Богданов. Ръстът в обема на преводите в щатски долари и полски злоти е осезаем за разглеждания период – съответно 100% и 88%. Основните двигатели за това са  вносът на стоки и търговията. 

Сред по-нетрадиционните използвани валути от началото на годината са мексиканско песо, грузински лари и албански лек. Те се търсят най-често за туризъм и се характеризират със сезонна активност.

Leave a Reply

Your email address will not be published.