post

Едно от основните притеснения на малките компании е дали даден клиент ще им плати навреме или изобщо. За малките фирми всяка стотинка е от голямо значение и британската компания Previse иска да им помогне чрез използването на изкуствен интелект, съобщава StartUps.

Previse предлага интересна услуга. Когато малка компания издаде фактура, изкуственият интелект на Previse ще я анализира. С помощта на голяма база данни, алгоритъмът ще преценява вероятността купувачът действително да плати сумата.

Тази информация ще се дава на банки и мениджъри на активи. Те ще могат да преценят дали да платят на фирмата веднага от името на купувача. В замяна, тя ще им направи малка отстъпка, а банката след това ще си търси парите от купувача.

Previse се надява, че по този начин малките фирми бързо ще получават парите за извършените услуги и продадените стоки. Така те ще могат да се развиват по-бързо и по-спокойно и уверено да планират разходите и оборота си. Освен това самите купувачи ще могат да намалят разходите по трансфери на суми.

Вече има интерес към идеята. Previse получи сийд финансиране на стойност 2 млн. британски лири от фондове като Hambro Perks, Founders Factory и няколко ангел-инвеститори.

Leave a Reply

Your email address will not be published.