post

Американската компания за онлайн заеми SoFi обяви, че е подала документи за банков лиценз. С това компанията изпълни заявените преди около месец намерения, съобщава TechCrunch.

SoFi иска да има разрешение за индустриални заеми под името SoFi Bank. В документите изрично е посочила, че ще оперира изцяло като онлайн банка. Тя не планира да отваря клонове или да има банкомати. Компанията допълва, че иска лиценза, за да може да предлага FDIC застраховани NOW сметки. Тя е категорична, че не планира да предлага други банкови услуги и продукти.

SoFi очаква от новите услуги да се възползват най-вече съществуващите ѝ клиенти и инвеститори в платформата. Компанията е основана през 2011 г., като от тогава досега е получила финансирания за общо $1.9 млрд. Макар да не е публична и финансовите ѝ резултати да не са публикувани, тя твърди, че вече е на печалба.

SoFi казва още, че ще инвестира $4 млн. за организирането на банката и е заделила $166 млн. за нейния капитал през първата година. Според компанията това ще е достатъчно, за да отговори на изискванията на регулатора. Тя ще използва и активи от придобитата наскоро компания Zenbax, които ще са част от активностите на банката.

Leave a Reply

Your email address will not be published.