post

Tencent стана първата китайска технологична компания, която се оценява на над 500 милиарда долара. Акциите на 19 годишната компания, която е регистрирана на фондовата борса в Хонконг, достигнаха стойност от 418.80 долара, като й осигуриха пазарна капитализация от 3.99 трильона хонгконгски долари, или над 500 милиарда щатски долари. Основният й съперник, в лицето на Alibaba е втората най-ценна комппания в Азия, чиято стойност е 474 милиарда долара.

Влизането в клуба, който включва гиганти като Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft и Amazon, идва само седмица след като Tencent реализира печалба от 2.7 милиарда долара и приходи от 9.8 милиарда долара за третото финансово тримесечие, а общата й печалба е нарастнала с 69% на годишна база.

През последната година акциите на компанията удвоиха цената си, благодарение на впечатляващите отчети за продажби, а капацитетът й на пазара се е утроил от март 2014 насам, което надминава дори Intel.

WeChat, приложението за съобщения, което е най-голямата й социална услуга в Китай, се радва на един милиард потребители като цяло, но не успя да постигне същия успех в световен мащаб, тъй като Tencent съсредоточи усилията си в инвестиране в глобални позиции. Доходоносният й бизнес е съсредоточен върху персоналните компютри и мобилните устройства и е сърцето на приходите й, което се равнява на 5 милиарда долара само през последното тримесечие, благодарение на придобиването на компаниите, които стоят зад игрите Clash Of Clans и League Of Legends.

Инвестиционният фокус на Tencent изглежда премина през последната година, когато тя закупи дялове в Tesla, Snap и инвестира във Flipkart, здравния портал Practo и съперника на Uber, Ola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.