post

TransferWise надмина британската OakNorth и стана най-голямата fintech компания в Европа със стойност над 3,5 милиарда долара.
Европа има нов fintech лидер и това е  TransferWise с оценка на активите  от 3,5 милиарда долара. Увеличаването на състоянието на компанията за парични преводи я поставя на челно място на континента, според доклад на CNBC.

TransferWise е fintech компания за  парични преводи, базирана в Лондон, Обединеното кралство. Има около 1600 служители и продължава да расте. След поредица от нови инвестиции и фирмени инициативи, TransferWise започва да разклаща статуквото и си съперничи с Western Union и MoneyGram.

Вторичната продажба увеличава оценката на TransferWise

Увеличението на оценката на TransferWise се дължи на инвестиционните дялове във вторичната продажба на акции. С разширяването си TransferWise  се стреми да стане по-конкурентоспособна сред своите  клиенти, като намали таксите си и  модернизира цялата си платформа.
Този ход спомага за привличането на нови клиенти, които вече са над 5 милиона към днешна дата. Обработените транзакции всеки месец са над 4 милиарда британски лири (5,1 милиарда долара). „ Преди осем години имахме една мечта и по някакъв начин целият свят беше против нас. Но ние успяхме стъпка по стъпка да изградим бизнеса си и да променим средата около нас, за да бъдем много по-удобни и изгодни за потребителите ” обясни съоснователят и председател на TransferWise Таавет Хинрикус в неотдавнашно свое интервю.

Вторичната продажба натрупа 292 милиона долара, след като на служителите и на ранните инвеститори беше дадена възможност да продадат част от своя дял. Известни играчи в продажбата са европейската частна група Vitruvian Partners, както и американските инвестиционни компании Lone Pine Capital и Lead Edge Capital. Същевременно ранните инвеститори Андреесен Хоровиц и Байли Гифърд също укрепиха собствените си позиции в компанията.

TransferWise в модел на задържане IPO план

Според г-н Хинрикус TransferWise е печеливша компания през последните две години и има значителен обем парични средства в баланса.
Като се обръща към обществеността, изпълнителният орган на TransferWise поема по-предпазлив тон. „Макар да вярваме, че в крайна сметка ще бъдем публична компания, това не ни помага особено да правим това, което искаме да направим през следващите няколко години“, допълва той.

Засега TransferWise продължава да приоритизира растежа си. Това дава отражение и в стратегията им за увеличаване на персонала, като  следващата година планират да наемат над 750 нови служители. Отбелязваме, че TransferWise е записала нетна печалба от 6,2 млн. паунда (7,9 млн. долара) за фискалната година, приключила през март 2018 г.
TransferWise  надмина британския дигитален кредитор OakNorth и по този начин  се нареди сред най-големите fintech компании в Европа. Тя е име, което все по-често ще срещаме, когато става дума за разплащания.

 

Източник: Статия „TransferWise becomes largest fintech in Europe after latest investment“, by Financemagnets.com, 22 May 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.