post

Свързването на приложенията с API-тата на банките може да е трудно. Има много различни стандарти, технологии, а потребителите искат възможно най-лесно и унифицирано изживяване Именно това е целта на компанията TrueLayer, която вече е получила 3 млн. долара Series A финансиране, съобщава TechCrunch.

TrueLayer има платформа за разработчици, която поддържа множество технологии като KYC процеси, потвърждаване на акаунти, достъп до информационни масиви за оценка на риска, кредитни оценки и др. Вече работи във Великобритания, като планира навлизане в още европейски държави през следващата година.

Чрез API-то стартиращите финтех компании и създатели на приложения по-лесно ще могат да свързват разработките си с платформите на банки. Целта на TrueLayer е да получи всички необходими PSD2 лицензи, за да може да се позиционира като носител на лиценз и следователно регулатор и за други компании. Така тя ще улесни по-малките финтех играчи да навлизат в сегмента и да се възползват от възможностите на новата директива на ЕС и отвореното банкиране.

Новата директива (PSD2) влиза в сила от януари 2018 г. Тя ще накара банките на територията на ЕС да предоставят достъп до данните на клиентите на трети приложения и услуги. Разбира се, това ще става само с изричното съгласие на всеки потребител, когато той иска да използва дадената услуга или приложение.

Leave a Reply

Your email address will not be published.