post

След множество спекулации, гигантската компания Worldpay, която ежедневно обработва 31 милиона мобилни, онлайн и вътрешни трансакции и се конкурира с PayPal, Stripe, Square и др. в тази област, потвърди в изявление на Лондонската фондова борса, където се търгуват акциите й, че е получила предложения за придобиване от страна на Vantiv и jPMorgan Chase в САЩ.

Цената на акциите на Worldpay се вдигна с 30%, което добави над 1 милиард към пазарната й цена, която към момента възлиза на 10.6 милиарда долара. Сега компаниите разполагат с 28 дни, за да направят официална оферта по правилата на Обединеното кралство за придобиване, а те от своя страна изискват Worldpay да разкрие имената на кандидатите.

Гигантът се конкурира с много по-утвърдени финансови стартъпи, които предлагат платежни услуги като онлайн, така и при търговци, но всъщност беше една от услугите, създадени от действаща банка. През 1989, преди първата вълна dot-com, компанията започна като дъщерно дружество на NatWest Bank във Великобритания и накрая стана част от RBS (Royal Bank of Scotland), когато двете банки се сляха. Тя се оттегли през 2009, като част от споразумение за продажба, заложено в Европейската комисия, за да предостави на RBS пакет за спасяване по време на банковата криза и е публично регистрирана от 2015 година насам. Worldpay нашумя и около хакерските атаки, насочени към нейните услуги, но всъщност се опитва да се позиционира в това, което според нея биха могли да са някои от по-новите модели на плащанията, като разработването на прототип за разплащане чрез VR и услуги, базирани на смартфоните, които работят с функцията за четене на безконтактни чипове и приложение за камерата, без да е необходим допълнителен хардуер.

JPMorgan като купувач, би била интересен ход за банката, тъй като досега се компанията се съсредоточава основно върху придобиване на банки, а не на платежни услуги. Vantiv от друга страна споделя общ предшественик с Worldpay, Advent International и днес е най-големият търговец в САЩ, въпреки че беше замесена в спорове около изтеглянето на плащания от FanDuel и DraftKings, възоснова на продължаващите съдебни дела срещу тях, като хазартни услуги.

Worldpay ще помогне на Vantiv да разшиир обхвата си н аповече пазари и на JPMorgan да се съсредоточи върху онлайн и мобилните платежни услуги, тя обслужва около 400 000 клиенти и обработва плащания в 146 държави със 126 валути, а във Великобритания има над 40% пазарен дял.

Leave a Reply

Your email address will not be published.