post

Берлин е европейската столица с най-голям потенциал да изпревари Лондон като столица на fintech сегмента. Това показва ново проучване на Paybefore, което разглежда настроенията в бранша по 101 критерия.

В момента 30% от анкетираните казват, че според тях Лондон е глобалният хъб на fintech. 25% отговарят, че е Силициевата Долина, а 14 – Ню Йорк. Берлин има едва 8%, но и най-голям потенциал. Същевременно Лондон губи най-много спрямо последното подобно проучване от септември 2016 г. Градът е загубил 13 точки в общия си резултат, като последиците от Брекзит са една от основните причини за това.

Повечето депутати в британския парламент са наясно с предимствата и сегашната водеща позиция на Лондон в сегмента. Те често говорят по темата и изразяват оптимизъм, че някои от основните предимства като съдебната система и лесният достъп на хора с различни националности ще се запазят.

Въпреки това Берлин също работи много активно в тази посока. В града вече има над 100 fintech стартъпа, като се очаква до 2018 г. броят им да се удвои. Постепенно се увеличава интересът и на fintech компании от САЩ и Азия, които искат да имат по-голямо присъствие в Европа и виждат Берлин като по-подходящо място вместо Лондон. Отново Брекзит е основното притеснение на предприемачите, тъй като все още има много неясноти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.