post

Регулаторът на финансовите услуги в Дубай (DFSA) обяви създаването на нов лиценз, който ще се дава на fintech компании. С него ще бъде по-лесно за този тип фирми да се регистрират и да започнат своята дейност, съобщава Crowdfund Insider.

Innovation Testing LIcense (ITL) е следващата стъпка в мотивирането на развитието на fintech сегмента в емирството. Чрез този лиценз одобрените фирми ще могат да разработват и тестват нови финансови услуги без да е необходимо да отговарят на всички условия, които се изискват за останалите финансови компании.

Всяка кандидатура ще се разглежда отделно и ще се преценява каква дейност да се разреши и какви механизми за мониторинг и регулация да се приложат. Така ще се гарантира както сигурността на клиентите, така и възможността на компаниите да развиват услугите си пълноценно.

“Финтех променя пейзажа на финансовите услуги и дава повече възможности за търсене на финансиране и достъп до финансови услуги на повече хора. Като регулатор, нашата отговорност е да осигурим рамка, която да поддържа устойчивото развитие на индустрията и защитава финансовата стабилност и клиентите”, коментира Иън Джонсън, изпълнителен директор на DFSA.

Новият лиценз ще може да се използва в рамките на 6 до 12 месеца. По изключение може срокът да се удължи. След края на тестовия период, ако компанията отговаря на останалите условия на DFSA, може да получи пълен лиценз и да продължи да работи. Ако не отговаря на условията, ще трябва да преустанови дейността на услугите, за които се изисква регулация.

Leave a Reply

Your email address will not be published.