post

Инвестициите във финтех компании през второто тримесечие на годината са достигнали рекордни нива. Това показват данни от анализаторската компания CB Insights, цитирани от агенция Reuters.

Общият ръст на инвестициите за периода е 38% спрямо второто тримесечие на миналата година. Направени са общо 251 сделки, а инвестициите възлизат на $5.19 млрд. за целия свят. За сравнение, през втората четвърт на миналата година инвестициите са били $3.75 млрд.

Анализаторите коментират, че причината за ръста е най-вече в по-големия брой сделки, които са за по-големи суми. AvidXchange например получи инвестиция за $300 млн., а R3 – за $107 млн. Общо 18 компании са получили над $50 млн. спрямо 11 година по-рано.

По-голямата част от тези сделки са за американски компании. Ръстът на инвестициите в САЩ се завръща след спад през първото тримесечие. Спадът този път е в Европа. В Азия също има голям ръст, като основната причина е инвестицията за $1.4 млрд. в One97, собственост на Paytm.

Увеличените инвестиции са създали и пет нови “еднорога”, т.е. компании оценени на над $1 млрд. Това са Clover, Symphony, RobinHood, AvidXchange и Tuandaiwang. Анализаторите не прогнозират дали ръстът в инвестициите ще се запази и през следващите месеци на годината. Те казват, че ако това темпо се запази, то общият ръст на инвестициите във финтех за цялата 2017 г. ще е около 19% спрямо 2016 г.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.