post

Ако следите новините свързани с Bitcoin напоследък, със сигурност вие направило впечатление, че една от основните дискусии на пазара е за т.нар. forks – hard forks, soft forks и т.н. Неотдавна имаше hard forks за Bitcoin Cash, Bitcoin Golg, а сега наближава такава и за Bitcoin2X, а ако тези понятия ви изглеждат загадъчни и свързани с много въпроси, днешната статия ще се опита да отговори на повечето от тях.

Какво представлява Bitcoin2X?

Всъщност няма еднозначен отговор на този въпрос, или поне не толкова прост, колкото си мислите. Bitcoin е изграден върху blockchain система, което означава, че трансакциите използващи криптовалутата се обработват, като се поставят в блокове и след това се добавят към веригата. Всеки такъв блок съдържа само 1МВ информация, което ограничава количеството трансакции, които могат да бъдат поставени в него. Дебатът относно Bitcoin2X започна, когато криптовалутата стана по-популярна. Проблемът при блоковете с 1МВ информация е, че те не се мащабират добре, т.е. не можете да получите повече трансакции на блок, отколкото вече имате и от тук идва дисбалансът.

Дебатът за скалирането приключи с подписването на известния документ, наречен „New York Agreement” (NYA), който предвиждаше първо решение на SegWit и след това на SegWit2X. Първото решение дойде в средата на август със soft fork SegWit. SegWit означава сегрегиран свидетел, или разделне на трансакцията от нейния сивдетел Това решение помогна изключително много, тъй като чрез разделянето на сделката на две части, повече трансакции биха могли да се поберат в един блок. Предложеното второ решение SegWit2X трябваше да влезе в сила на блок 494 784, или около 17 ноември. То ще удвои размера на всеки трансакционен блок до 2МВ, като така много повече трансакции ще могат да бъдат включени и обработени в един блок. Промяната обаче трябваше да бъде hard fork, или прекъсване в блока на Bitcoin, за да се промени действителния протокол за размера му.

На пръв поглед това изглежда доста просто. Ако имате нужда от повече трансакции, увеличавате размера на блока, Bitcoin расте и всеки печели. Въпреки това, SegWit2X има някои вътрешни проблеми, които накараха ранните поддръжници да го прескочат.

Опасност от атаки с повторение

Основният проблем, който принуди поддръжниците на направят това е със защитата, която дава възможност да се гарантира, че трансакцията няма да бъде копирана в двете вериги. Тъй като Bitcoin може да се раздели през ноември, до момента на разделянето двата блока ще бъдат еднакви. Всички предишни трансакционни блокове се копират от веригата на BTC и се добавят нови блокове към двете вериги. Ако B2X няма тази защита, трансакциите ще са валидни и за двете вериги, което означава, че биха могли да бъдат дублирани, или копирани от едната в другата. Така ще се случат и в двете вериги едновременно, което означава, че BTC може да се използва два пъти, но съществува само веднъж. Това е т.нар. „атака с повторение“ и е само началото на нещо, което Сатоши Накамото работи усилено да отстрани от наследствената верига Bitcoin.

Този вид атака е изключително опасна. Потребителите на Savvy Bitcoin могат да удвоят полезността на своя Bitcoin за една нощ, докато търговците и борсите да останат с празни ръце, или по-точно казано с нещо, което не съществува. Понастоящем веригата B2X няма вградена защита за повторение, а някои размени започнаха да изграждат кода по собствен начин, но това е много сложно. По тази причина мнозинството наскоро се обяви срещу hard fork на B2X.

Какво значение има това за начинаещия притежател на Bitcoin?

За обикновения потребител, цялата тази информация изглежда перкалено много, а единственият въпрос е какво ще се случи с неговите Bitcoin? Отговорът е, че ако hard fork се случи на 17 ноември, за всеки BTC, който притежавате, ще получите еднакво количество B2X В момента миньорите сигнализират за 85% печалба в полза на мащаба B2X, но е известно, че те променят мнението си в последната минута. Следователно мнозина вярват, че минната мощ ще се премести от B2X близо до времето на hard fork.

Въпреки това в малко вероятния случай, когато hard fork се появи и 85% хеш курсурът се придвижи към B2X, времето за трансакция на BTC ще се забави значително. Нормалното 10-минутно време за блокиране, ще стане над 65 минути, което би означавало също, че цените на сделките ще се покачат. Ако нещата се развият нормално, възоснова на оценките на фючърси, веригата BTC ще има по-голяма част от хеш мощността. Ако планирате да притежавате BTC дълго време, тази hard fork няма да окаже ефект върху вас, като просто ще получите вашите B2X символи в отделен портфейл, след което можете да ги замените, когато размяната бъде отворена отново и позволява B2X трансакции. Тези, които държат BTC за дълто, няма да забележат никакво сериозно прекъсване, въпреки че трансакциите вероятон ще се прекъснат за кратко, когато hard fork настъпи, но общото движение на blockchain ще продължи бързо. Копаенето на криптовалута е печелившо начинание, а миньорите нямат намерение да забавят темпото, след като hard fork се случи, те ще започнат да добиват от веригата, която е по-изгодна, а блоковете ще продължат.

Ако използвате BTC за общи ежедневни трансакции, вилицата може да перекъсне това за известно време, което ще е в рамките на 24 часа, а след това борсите ще продължат работата си по придвижване на сделките.

Независимо от това коя страна преобладава, hard fork ще е и най-доброто и най-лошото нещо за криптовалутата, а свободата от външен контрол е най-голямата сила и слабост на системата, което ще стане болезнено ясно в близко бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published.