post

Новото летище на Пекин, с форма на морска звезда бе официално открито от президента Си Дзинпин през септември 2019г. Изгpaждaнeтo нa Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt oтнe пeт гoдини и нaд $63 милиapдa, което го прави най-скъпото и най-голямото летище на света. Технологията  за автоматична регистрация, базирана на лицево разпознаване, която е интегрирана там, ще ускори в пъти процеса на проверка на пътниците, респективно ще повиши пропускателната способност на летището. Софтуерът за разпознаване на лица  се използва за всичко – от идентифициране на пътници до закупуване на артикули от безмитния магазин – се посочва в статия на Bloomberg.

Китай разширява местата, които използват технологията, внедрявайки я в жп гари, метрото, вериги заведения за бързо хранене, митниците и разбира се на новото летище. Технологията идентифицираща пътника с паспортните му данни има за цел да ускори и улесни проверката на пътниците и пропускателната способност на летището. Освен това тя ще намали наличието на персонал.

Ван Цианг, който е заместник генерален мениджър по планиране и проектиране на съоръжението заяви, че там ще бъдат обработвани над 100 милиона пътници годишно. Летището е ключов елемент от стремежа на Китай да бъде водеща държава на пазара за въздушни пътувания през следващото десетилетие.

Китай е по-напред в технологично отношение в сравнение с много други страни по света, но и там все пак има известни спънки. Китайската централна телевизия, която е собственост на държавата, поиска закони за регулиране на лицевото разпознаване.

Ван Цианг сподели, че технологията ще помогне на понякога досадното придвижване през летището и ще улесни покупките в магазините, които могат да се правят „с разпознаване на вашето лице“. Пътниците на летището имат избор дали да се регистрират, като използват своето лице или документите си.

Китайски технологични фирми създават софтуер за лицево разпознаване, който ще се използва в Организацията на обединените нации (ООН). Производителят на телекомуникационно оборудване ZTE, Dahua Technology и държавната китайска телекомуникационна компания China Telecom са сред дружествата, предлагащи международни спецификации за универсално съвместима технология в Международния съюз за далекосъобщения (ITU) на ООН. Данните показват, че китайските fintech фирми се стремят бързо да стъпят на нови пазари с  технологиите си за лицево разпознаване.

 

Източник: Статия „China Continues Facial Recognition Adoption With Airport Scanners“ by Bloomberg.com and pymnts.com, December 11, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.