post

State Bank of India (SBI), най-голямата държавна банка в страната, обяви, че до месец ще започне да предлага смарт договори, съобщава The Economic Times. Новината потвърждава и Судин Бараокар, ръководител на отдела за иновации на SBI.

“До месец ще имаме две бета версии на решенията, които да се използват от 27 банки. Освен това ще поканим и останалите да се присъединят”, казва Бараокар. Освен смарт договори, SBI ще предлага и блокчейн решението Know Your Customer (KYC). И двете са част от BankChain, организация от 27 банки, които заедно разработват и проучват блокчейн решения за банкиране.

SBI създаде BankChain през февуари т.г. В нея участват 22 индийски банки и 5 банки от Близкия Изток. Стартъп компанията Primechain Technologies помага с разработката.

Чрез BankChain банките могат да си сътрудничат и да споделят техническите си екипи. В момента основен фокус са решения, които банките нямат и не са твърде сложни от гледна точка на регулация. Такива са смарт договорите. Бараокар казва, че чрез тях ще се спести писането на различни формуляри най-вече във вътрешната структура на банката. Всичко това ще ѝ помогне да работи по-бързо и ефективно, като ще улесни служителите.

Банката работи и по други потенциални решения и приложения с блокчейн. Освен това тя създава и иновационен център, който ще изучава и разработва решения с изкуствен интелект, визуализация, обработка и анализ на данни, машинно обучение и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published.