post

Най-голямата скандинавска банка Nordea обяви, че отваря собствен финтех фонд, съобщава Forbes. Nordea е и третата по големина копорация в скандинавския регион, като новият фонд Nordea Ventures ще прави стратегически инвестиции само във финтех стартъпи.

“Осъзнаваме, че нямаме монопол върху добрите идеи и че понякога те идват от други. Но можем да сме техни партньори. Финтех компаниите могат да работят със светкавична скорост. Понякога това може да бъде много ефективно, особено ако осигурим финансирането, което да реализира една мечта”, коментира главният дигитален директор на банката Еван Маклауд.

Една от първите инвестиции на Nordea е шведският финтех стартъп Tink. Тази компания помага на потребителите да обединяват финансовите си транзакции на едно място, да прехвърлят ипотека към друга банка или да отварят спестовни сметки.

Nordea Ventures ще има за цел да избира финтех стартъпи, чиято дейност се вписва в стратегията на банката и има възможност технологията или услугата да се използва и от нея. Макар скандинавските компании да са с неизбежно предимство, фондът ще е отворен и към финтех фирми от други региони. Тъй като банката сама управлява фонда, няма фиксиран лимит върху размера на компанията или сумата, която да се инвестира. Всичко зависи от съответната компания и възможностите пред нея, казва Маклауд.

кредит онлайн

Leave a Reply

Your email address will not be published.