post

Ако имате нов модел Android смартфон и се каните да отидете на екскурзия в Пекин, трябва да знаете, че там ще можете да заплатите пътуването с влак или автобус чрез телефона си.

Китайската столица излезе едни гърди напред, в сравнение с пред други световни градове, позволявайки NFC плащанията за градския транспорт. Потребителите на всяко устройство с Android, което има NFC поддръжка могат да изтеглят мобилното приложение за плащане в метрото, да заредят сметката си и да го използват за влаковете и автобусите в града. То ще работи с над 160 модела телефони от производители като Samsung, Huawei, Xiaomi и др.

Според справка на Пекинската общинска адмиинстрация, ежедневно се правят над 200 000 мобилни плащания за пътуване, от както са започнали тестовете на системата през юни, при това само на една от линиите в града. Това са около 2% от общите плащания и се очаква броят има да нарастне драстично тази седмица, след пускането на системата за цялата градска мрежа. За съжаление обаче, тя не е достъпна за собствениците на iPhone, тъй като Apple не позволява на разработчиците достъп до NFC чипа в телефоните си, но това ще се промени в близко бъдеще, след като iOS 11 стане официална през септември. Според китайските технологични блогове, операторът на картите за обществен транспорт в Пекин работи за разширяване на приложението си за iOS 11.

Япония позволи плащанията в обществения транспорт с Android през 2011 година, но успя да активира тези за iOS едва миналата година по един нестандартен начин – добавяйки собствения си чип Suica NFC в моделите iPhone 7 и Apple Watch Series 2, продавани в страната.

В Южна Корея, която се смята за лидер в мобилните платежни услуги, плащанията чрез Android се появиха през последните няколко години с помощта на приложението smart-card T-money. На други места в региона, в градове като Сингапур например, въвеждането на този вид плащания все още изостава, като се предлага само за ограничен брой модели и изисква инсталирането на специална SIM карта с NFC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.