post

Alipay планира скоро да добави филтри за красота към платежната си система с разпознаване на лицето в цял Китай.

Китайците са сред най-запалените потребители на приложения с козметични филтри, а също и трети по големина ползватели на пластична хирургия.

Инициативата се нарича “усмивка при плащане” и от Alipay се надяват, че това ще увеличи използването на този метод на плащане сред жените.

Alipay обяви след анкета, проведена в страната, че 60% от хората се чувстват грозни, когато сканират лицата си с технология за разпознаване на лице. По-малко от 10 % казват, че мислят, че изглеждат еднакви, а 27%  смятат, че са по-притеснени за платежната функция, отколкото за начина, по който изглеждат на екрана.

“Забелязах, че мислите, че съм ви направил да изглеждате грозни. Alipay ще сложи разкрасителни филтри на всички офлайн платежни системи за разпознаване на лице в рамките на една седмица, след това ще изглеждате  по-добре, отколкото след камера за красота!“ – обяснява официалният медиен профил на Alipay.

Вътре в системата ще продължат да се използват неподправени снимки, но показаната  за клиента ще бъде красива. От компанията също така обещават, че ще включат тези филтри и в мобилното си приложение.

Използването на козметични филтри в Китай е толкова масово, че има специално име за него  „ интернет лице на знаменитост“. Alipay започна да използва технологията с разпознаването на лицето през 2017 и вече има над  1 000 000 000 потребители. Най-големият конкурент на компанията е WeChat Pay, който достигна милиард потребители през миналата година. Много търговци използват Alipay устройството, наречено “Dragon Fly” за извършване на плащания с помощта на технология за разпознаване на лицето.

Тласъкът в използването на технология за разпознаване на лицето го направи масово и леснодостъпно в ежедневието на хората в Китай, но съществуват и някои опасения относно сигурността и поверителността.

 

 Източник: Статия „ Alipay to add beauty filters to facial recognition kiosks in China”, 3 July 2019, by pymnts.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.