post

Alipay, Fintech компания, собственост на Alibaba, получи лиценз за дружество за електронни пари от Люксембург. С този лиценз Alipay може да обслужва целия европейски пазар. Азиатската разплащателна компания вече има лиценз от Лондон.

Новият лиценз наречен Alipay (Europe) Limited S.A. бе официално обявен на 14 януари в Хонконг от г-н Пиер Грамегна, министър на финансите на Люксембург в присъствието на г-н Чен Лейминг, главен съветник на Ant Financial Services Group. Лицензът на дружеството за електронни пари позволява на компанията да предлага своите финансови услуги в целия Европейски съюз. Люксембург е европейски хъб за Fintech и електронна търговия.

С новата PSD2 лицензия освен да обслужва клиенти в цяла Европа Alipay също така може да свързва потребители от Китай с онлайн и офлайн търговци, които се намират в страни от ЕС. „Присъствието на Alipay е добро допълнение към финансовата екосистема на Люксембург и ще затвърди позицията й на водещ европейски център за Fintech и електронна търговия. Това ще допринесе значително за укрепването на връзките между Европа и Китай”  коментира министър Грамегна.

В бизнеса с дигитални разплащания, Alipay е пазарен лидер в Китай. Много онлайн и офлайн търговци използват финансовите услуги на компанията, собственост на Alibaba. Потребителите използват услугите като дигитален портфейл, но също така и за резервиране на хотел, на такси, за закупуване на билети за филми и концерти, за плащане на комунални сметки, за записване на час при лекар и др. Въпреки че по-голяма част от дейността на компанията се осъществява в Китай, Alibaba преследва амбициозна международна експанзия. Колко значими ще станат в Европа бъдещето ще покаже.

 

Източник: Статия „Alipay gets Luxembourg e-money license to serve Europe“ by Ecommerce News.eu, Jan 18, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.