post

Apple Pay като че ли нямаше голям успех във Франция до сега. Най-големите банки все още не поддрържат платежната услуга, но две компании обявиха, че ще го направият до края на годината и това се Lydia и N26, а Crédit Mutuel Arkea също работи по тази функция.

Lydia е приложение за peer-to-peer плащания, което позволява на потребителите да изпратят пари на близките си моментално, подобно на Venmo. Компанията започна да издава физически карти миналата година, което дава възможност на клиентите й да използват баланса си в магазините работещи с Master Card, а съвсем скоро ще добави Apple Pay като опция за плащане и те ще могат да добавят същите тези карти към своя електронен портфейл.

N26 е немски стартъп, създал своя банка. Компанията вече подкрепи Apple Pay в Италия и Испания преди няколко седмици и сега ще го направи и във Франция.

Crédit Mutuel Arkea управлява различни банки под марката Crédit Mutuel, като сред тях е и Max, чийто таргет са младите хора.

Orange bank и Banque BCP също ще добавят Apple Pay към гамата на предлаганите услуги по-късно тази година.

Към момента само две банки поддържат мобилната платежна услуга на Apple във Франция и това са Caisse d’Épargne и Carrefour Banque. Клиентите могат да добавят карти от различни портфейли като Orange Cash , Ticket Restaurant и Boon, но това не са истински банкови сметки. Повечето големи имена в бранша като BNP Paribas, Société Général, Crédit Agricole и La Banque Postale, все още не работят с Apple Pay.

Всъщност Франция е странен пазар, тъй като по-голямата част от населението й използва дебитни карти за всичко. Те са малко по-различни, тъй като можете да ги ползвате за депозити без да давате пари и да ги внесете по-късно – банките поддържат безлихвени овърдрафти за малки суми. Apple изисква от финансовите си партньори да споделят част от таксата за обмен с нея, а нейният размер е по-нисък, в сравнение с тази при трансакциите с дебитни карти и именно това може би е причината банките все още да не поддържат услугата. Освен това големите френски банки работят върху алтернативата, наречена Paylib, която въпреки че звучи чудесно на хартия е доста объркана като услуга.

Apple Pay не се приема радушно и от потребителите, които вече са свикнали с удобството на безконтактните карти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.